Antalya'da tiyatro heyecanı başlıyor
Antalya'da tiyatro heyecanı başlıyor
30 yıldır Antalya'ya tatile gelen Alman çifte plaket
30 yıldır Antalya'ya tatile gelen Alman çifte plaket
Genç motorcunun feci ölümü
Genç motorcunun feci ölümü
Antalya çiçeklerle açık hava galerisine döndü
Antalya çiçeklerle açık hava galerisine döndü
10 Mayıs 2025 Cumartesi - 09:03

Çocuklarınıza bunları asla vermeyin

Yeni bir araştırmaya göre, çocuklarınızın beslenme çantalarına koyduğunuz yiyecekler, ilk adet döngülerini çok erken yaşayıp yaşamamaları üzerinde etkili olabilir.

Çocuklarınıza bunları asla vermeyin
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Araştırmalara göre, kızlar adet dönemlerine her zamankinden daha genç yaşta başlıyor. JAMA Network Open dergisinde geçtiğimiz mayıs ayında yayınlanan bir araştırmaya göre 1950 ile 1969 yılları arasında doğan kadınlar ortalama 12 buçuk yaşında adet görmeye başlarken, 2000 ile 2005 yılları arasında doğanlar için bu yaş ortalaması 11,9.

Çalışmayı yürüten Harvard Üniversitesi araştırmacıları, 11 yaşından önce adet görmeye başlayan kız çocuklarının oranının yüzde 8,6'dan yüzde 15,5'e yükseldiğini tespit etti. Dokuz yaşından önce adet görmeye başlayanların oranı hala çok küçük olsa da (yüzde 2'den az), aynı zaman diliminde iki kattan fazla artarak yüzde 0,6'dan yüzde 1,4'e çıktı.

EN ÖNEMLİ SEBEBİ BESLENME

Human Reproduction dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre ise daha iltihaplı bir diyetle beslenmek, çocukların erken adet görme olasılığını %15 arttırırken, daha sağlıklı bir diyet riski %8 oranında azaltıyor.

Epidemiyoloji profesörü olan Dr. Holly Harris, adet görmeye erken başlamanın sadece rahatsız edici olmadığını, aynı zamanda kronik hastalıklar için de bir belirteç olduğunu söyledi. Ve genç nesiller adet dönemlerine daha erken başlıyor ve düzenli hale gelmeleri daha uzun sürüyor.

Harris, hem genetik hem de dış faktörlerden etkilenen erken bir ilk adet döneminin, yaşamın ilerleyen dönemlerinde daha yüksek meme kanseri, kardiyovasküler hastalık ve diyabet riski ile ilişkili olduğunu söyledi, “Bu, yetişkinlikte ortaya çıkan kronik hastalık riskini azaltmak için önemli bir zaman dilimi olabilir” dedi.

SADECE KİLO İLE İLGİLİ DEĞİL

Çalışma, Growing Up Today Study'ye (GUTS- bir araştırma projesi) kayıtlı 9-14 yaş arası 7.500'den fazla çocuktan elde edilen verilere dayanıyor. Araştırmacılar 1996 ve 2004 yıllarında çocuklarla anket yaptı ve onları sırasıyla 2001 ve 2008 yıllarında takip etti.

Araştırmacılar diyetleri iki şekilde ölçtüler: Kronik hastalığı öngören yiyecek ve besinleri derecelendiren Alternatif Sağlıklı Beslenme Endeksi ve kronik iltihabı etkileme yeteneğini değerlendirebilen bir diyet endeksi olan Deneysel Diyet İltihaplanma Modeli.

Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu çevre sağlığı bölümünde araştırma görevlisi olan Dr. Zifan Wang, çalışmada diyet kalitesi ile adetin başladığı yaş arasındaki bağlantıyı değerlendirmek için iyi tasarlanmış istatistiksel modeller kullanıldığını söyledi, “Çocukluğun sonlarında ve ergenliğin başlarında sağlıklı beslenmek, kızların daha az sağlıklı bir diyet tüketenlere kıyasla daha geç ilk adet görmeleriyle ilişkilendirilmiştir. Daha da önemlisi, bu ilişki diyetin vücut büyüklüğü üzerindeki etkisiyle açıklanamamıştır” dedi.

Wang, daha önce yüksek kalorili yiyecekleri fazla tüketmenin erken adet görmeyi etkileyebileceği düşüncesinin yaygın olduğunu, çünkü vücutta yağ birikiminin hormonlara ergenliği başlatma sinyali verdiğini söyledi.

Ancak araştırmacılar vücut kitle indeksini hesaba kattıklarında bile bağlantının hala var olduğunu ekledi.

Wang, “Bu, çocukluk çağı obezitesinin erken adet görme ve diyet arasındaki bağlantıyı etkileyen tek faktör olmadığı anlamına geliyor. Sağlıksız veya iltihaplı beslenme ile ilgili başka bir faktör de katkıda bulunuyor olabilir. Daha fazla araştırmaya değer başka yollar da mümkün olabilir” diye konuştu.

ÇOCUKLARINIZ İÇİN NE YAPMALISINIZ?

Adet kanamasının başlama yaşını etkileyen birçok çevresel faktörün bulunuyor. Bunların arasında yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kalmak ve endokrin sistemini bozabilecek kimyasallar içerebilen kişisel bakım ürünlerini kullanmak da yer alıyor.

Erken adet görme riskinde azalma ile ilişkili beslenme düzenleri için kılavuzlar var. Araştırmacılar, sağlıklı bir beslenme modelini meyve, sebze, sağlıklı yağlar, tam tahıllar, kuruyemiş ve baklagiller içeren diyetler olarak değerlendiriyor.

Enflamasyon örüntüsündeki beslenme düzenleri ise kırmızı ve işlenmiş etler, rafine tahıllar, soda, meyve suyu ve diyet meyve suları gibi şekerle tatlandırılmış içecekleri içeriyordu.

Harris, "Bulgularımız, tüm çocukların ve ergenlerin sağlıklı yemek seçeneklerine erişebilmesinin gerekliliğini, okul temelli kahvaltı ve öğle yemeklerinin kanıta dayalı yönergelere dayalı olmasının önemini vurguluyor" dedi.

Çocuğunuzun beslenme şeklini değiştirmek büyük bir görev gibi gelebilir, ancak küçük adımlar fark yaratır.

Çocuk doktoru ve beslenme uzmanı Dr. Natalie Muth, “Çok işlenmiş gıdalardan alınan kalorilerin tipik bir gencin alımının yaklaşık %70'ini oluşturduğunu biliyoruz. Cips, kurabiye ve gazlı içecek gibi gıdaların alımını azaltıp meyve ve sebze alımını artıracak her türlü değişiklik büyük bir kazançtır” dedi.

(Hürriyet)

 
AFAD duyurdu: Datça'da deprem
 
Lord of the Rings: Hunt for Gollum için vizyon tarihi belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mutfağınızdaki en büyük hata!
Yumurtalar marketlerde genellikle dikey şekilde, sivri uçları yukarıya ...
Hasarlı dokular için 23 ilde 'saf oksijen' tedavisi
SAĞLIK Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 23 ildeki ...
Neden bazı bebekler daha geç yürür?
Yeni bir bilimsel araştırmaya göre, bebeklerin yürümeye başlamasındaki ...
 
Astım hastası olmamak için bu hataya dikkat
Dünya genelinde her yıl 652 milyon kişiyi etkileyen astım, yaşamı kabusa ...
Sesinizi mahvediyor olabilirsiniz!
Yanlış ses kullanımı, ses bozukluklarına yol açarken, şarkıcı, avukat ...
Kardiyologların kahvaltıda tüketilmesini önerdiği 5 önemli besin
Uzman Kardiyolog Dr. David A Sabgir, kalbin doğal ilacı olan 5 besini ...
 
Kalp krizi geçirirken öksürmek hayat kurtarır mı?
ADANA’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji ...
Erken menopoz hayatınızı sessizce değiştiriyor! Bu belirtilere dikkat...
Menopoz, kadınlarda adet döneminin kalıcı olarak sona erdiği dönem diye ...
Uzmandan 'soğuk kahve' uyarısı
Dermatoloji Uzm. Dr. Makbule Dündar ve Diyetisyen Asya Naz Al soğuk kahve ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya turizmi bu velede yenik mi düşecek?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer bu, olmaz deme her şey olur
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Bu saldırı ders olsun 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Antalya’dan hikayeler…
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mayıs'ta Plüton, Kova burcunda geri hareketine başlayacak. Bu yerleşim, sosyal çevre, arkadaşlıklar ve topluluklarla ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva