Don Kişot, Antalya'da bir kez daha sahneyi fethetti
Don Kişot, Antalya'da bir kez daha sahneyi fethetti
Deniz Kurdu 2/2025 Tatbikatı, Antalya'da devam ediyor
Deniz Kurdu 2/2025 Tatbikatı, Antalya'da devam ediyor
Mistik Dokular, Antalya'da ziyarete açıldı
Mistik Dokular, Antalya'da ziyarete açıldı
Barış Arduç kiracısıyla mahkemelik oldu
Barış Arduç kiracısıyla mahkemelik oldu
14 Mayıs 2025 Çarşamba - 10:55

Yaza hazırlık: Kilo vermede yapılan en büyük hatalar

Yaz aylarına yaklaşırken hızlı kilo verme arayışına girenlere uzman uyarısı.Doç. Dr. Merve Bayram, çok düşük kalorili diyetlerin ve detoks uygulamalarının sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti ve sağlıklı kilo kaybı için dengeli beslenme ve yeterli fiziksel aktivitenin önemini vurguladı.

Yaza hazırlık: Kilo vermede yapılan en büyük hatalar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte, birçok kişi hızlı kilo verme arayışına giriyor. Ancak, bilinçsizce uygulanan diyetler kalıcı kilo kaybını engellemekle kalmıyor, aynı zamanda ciddi sağlık riskleri de doğurabiliyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı, Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Doç. Dr. Merve Bayram, çok düşük kalorili diyetler, öğün atlama, tek tip beslenme ve detoks uygulamaları hakkında uyarılarda bulundu.

SÜRDÜRÜLEMEYEN DİYETLERİN ZARARLARI

Yaz aylarına girerken bireylerin en sık yaptığı hataların başında sürdürülemez diyetlere yönelmek geldiğini belirten Doç. Dr. Bayram, "Çok düşük kalorili listeler, moda diyetler veya sadece belirli bir besin grubuna dayalı programlar kısa vadede kilo kaybı sağlasa da, uzun vadede kas kaybı, bazal metabolizma hızında düşüş, enerji eksikliği ve vitamin-mineral yetersizlikleri gibi ciddi sonuçlara yol açabilir," dedi.

DETOX SULARI ZAYIFLAMAYA DEĞİL, YANILMALARA NEDEN OLUYOR

Son yıllarda popülerleşen detoks suları ve detoks uygulamaları hakkında da açıklamalar yapan Bayram, bu uygulamaların bilimsel bir temele dayanmadığını vurguladı: "Detoks, aslında karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar gibi organlarımızın doğal yollarla gerçekleştirdiği bir süreçtir. Sağlıklı bireylerde bu sistemler zaten etkili bir şekilde çalışır." Bayram, detoks sularının bazen iştah kontrolü sağladığı ya da su tüketimini artırdığı yönünde olumlu etkiler gözlemlense de, bunun gerçek anlamda bir zayıflama yöntemi olmadığını belirtti. "Detoks suları, düşük kalorili oldukları için tartıda geçici bir düşüşe neden olabilir, ancak bu kayıp genellikle yağdan değil, vücuttaki su ve kas kütlesinden kaynaklanır. Bu da sürdürülebilir bir zayıflama değildir," şeklinde konuştu.

KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR DİKKAT!

Aşırı miktarda detoks suyu tüketiminin vücutta sıvı ve elektrolit dengesizliklerine yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Bayram, bunun kas krampları, halsizlik, baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğü gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini söyledi. Özellikle detoks sularında sıkça kullanılan maydanoz, limon, salatalık gibi bileşenlerin idrar söktürücü etkilerinin bu durumu daha da kötüleştirebileceğini ifade etti. Bayram, kronik hastalığı olan bireylerin (şeker, tansiyon, böbrek ve kalp hastalıkları gibi) detoks uygulamalarından kaçınması gerektiğini belirterek, "Böbrek hastalığı olan bireylerde potasyum içeriği yüksek sebzelerin aşırı tüketimi kalp ritim bozukluklarına yol açabilir," dedi.

HAFTADA 0,5-1 KG KİLO VERME HEDEFİ

Sağlıklı bir kilo verme sürecinin, bireyin yaşına, cinsiyetine, metabolizma hızına ve sağlık durumuna göre planlanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Bayram, ideal kilo kaybının haftada 0,5-1 kilogram arasında olması gerektiğini söyledi: "Önemli olan kas ve su değil, yağ kütlesini azaltmaktır. Bunun için yeterli protein, sağlıklı yağlar ve lif içeren, dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır."
"Yaz diyeti" gibi çok düşük kalorili listelere de temkinli yaklaşılması gerektiğini ifade eden Bayram, "Bu tür diyetlerde genellikle besin çeşitliliği yetersizdir. Tek tip besin tüketimi, kas kaybı, düşük tansiyon, saç dökülmesi gibi pek çok sağlık sorununa neden olabilir," diye ekledi. Ayrıca bu tür diyetlerin, uzun vadede "yo-yo döngüsü" oluşturduğunu, yani bireylerin kısa sürede verdikleri kiloları hızla geri alarak tekrar kilo alıp verme döngüsüne girdiğini söyledi.

PSİKOLOJİK ETKİLERİ UNUTMAYIN

Doç. Dr. Bayram, sağlıksız diyetlerin yalnızca fiziksel değil, psikolojik sonuçlar da doğurduğuna dikkat çekti: "Katı ve kısıtlayıcı diyetler, bireylerde suçluluk duygusu, yeme bozukluğu ve motivasyon kaybı gibi sonuçlar doğurabilir. Kilo verme süreci profesyonel destekle, sürdürülebilir hedeflerle ilerlemelidir."

Bayram, yaz aylarına hazırlanırken yapılan yanlışların kısa vadede değil, uzun vadeli etkiler doğurduğunu belirterek, "Kilo vermek isteyen bireyler, popüler ama bilimsel temelden yoksun yöntemler yerine, dengeli beslenme ve yeterli fiziksel aktiviteye dayalı bir yaşam biçimini benimsemelidir" diye konuştu.

(Cumhuriyet)

 
Barış Arduç kiracısıyla mahkemelik oldu
 
MSB: Bir asker yıldırım düşmesi sonucu şehit oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Elektronik sigaralar en büyük problemlerden biri’
GÖĞÜS Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, elektronik ...
Metabolizmayı ateşliyor: Diyetisyenlerin gizli sırrı
Mutfaklarınızdan eksik olmayan ama etkisini tam olarak bilmediğiniz bu ...
Obezitede Avrupa lideriyiz
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, fazla kiloluların tespit edilip sağlık ...
 
Anne adaylarına altın değerinde tavsiyeler
Annelik dünyanın en yüce en kutsal vazifelerinden biri. Anne olmak isteyen ...
Hoca kızdı ve bakın ne oldu?
Mesut Gürkan yazdı
İlaçları buzdolabında saklanmak doğru mu?
İlaçlar, evde kullanılmadığı sürece buz dolabında muhafaza ediliyor. Peki ...
 
'Türkiye'de talasemi taşıyıcılık oranı yüzde 2,1'
SAĞLIK Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Hamit Bağcı, "Türkiye'de ...
Kanserle bağlantılı beş şaşırtıcı şey
Kansere davetiye çıkaran davranışları birçoğumuz biliyoruz; sigara ve ...
Çocuklarınıza bunları asla vermeyin
Yeni bir araştırmaya göre, çocuklarınızın beslenme çantalarına koyduğunuz ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya turizmi bu velede yenik mi düşecek?
YAZARLAR
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Hoca kızdı ve bakın ne oldu?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer bu, olmaz deme her şey olur
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Bu saldırı ders olsun 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Antalya’dan hikayeler…
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mayıs'ta Plüton, Kova burcunda geri hareketine başlayacak. Bu yerleşim, sosyal çevre, arkadaşlıklar ve topluluklarla ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva