Antalya'da tiyatro heyecanı başlıyor
Antalya'da tiyatro heyecanı başlıyor
30 yıldır Antalya'ya tatile gelen Alman çifte plaket
30 yıldır Antalya'ya tatile gelen Alman çifte plaket
Genç motorcunun feci ölümü
Genç motorcunun feci ölümü
Antalya çiçeklerle açık hava galerisine döndü
Antalya çiçeklerle açık hava galerisine döndü
10 Mayıs 2025 Cumartesi - 09:36

Kanserle bağlantılı beş şaşırtıcı şey

Kansere davetiye çıkaran davranışları birçoğumuz biliyoruz; sigara ve alkol tüketimi, aşırı stres, kötü beslenme alışkanlıkları. Ancak hiç bilmediğimiz birçok etken de var. İşte birçok insanın yaptığı ve kanserle bağlantılı olan beş şaşırtıcı şey…

Kanserle bağlantılı beş şaşırtıcı şey
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Halk sağlığı kampanyalarının çabaları sayesinde muhtemelen en yaygın kanser nedenlerinden bazılarını biliyorsunuzdur. Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Dairesi eski başkanı olan Luther Terry, 1964 yılında sigara ve sağlık üzerine ilk raporu yayınladı; sigaranın akciğer ve gırtlak kanserinin yanı sıra günümüzde KOAH olarak bilinen hastalığa da neden olduğu sonucuna vardı.

Bundan sonra, sigarayı bırakmaya yönelik programların yaklaşık 3,4 milyon kişiyi akciğer kanserinden ölmekten kurtardığı tahmin ediliyor. Benzer şekilde, 2021-2025 dönemi Sağlık Dairesi Başkanı Vivek H. Murthy, bu yılın başlarında alkolün belirli kanser türleriyle bağlantısı konusunda bir tavsiye yayınladı.

Sigara ve alkol kullanımının kanser riskini artırdığına dair onlarca yıllık kapsamlı verilere dayanan açık kanıtlar bulunuyor.

Elbette değil. Daha önce çok fazla duyulmayan ancak kanserle bağlantısı olan çok fazla etken var. Dövme yaptırmak ve sıcak sıvılar içmek de bunlardan bazıları. Ancak bu faktörlerin hiçbirinin alkol veya sigara içmek gibi risklerle aynı düzeyde kanıtlara sahip olmadığını unutmayın.

İşte kanser gelişimiyle ilişkilendirilen beş şaşırtıcı şey ve bunlar hakkında bilmeniz gerekenler…

1- DÖVMELER

Dövmeleriniz varsa ya da yaptırmak istiyorsanız yakın zamanda yapılan bu çalışmayı mutlaka bilmelisiniz.

İsveç'te yaklaşık 5.600 kişi üzerinde yapılan bir analizde, lenfoma hastalarının geçmişte dövme yaptırma olasılıkları lenfoma hastası olmayanlara kıyasla yüzde 21 daha fazlaydı. Dövmenin boyutu ve rengi bir fark yaratmıyor gibi görünüyordu.

Danimarka'da ikizler üzerinde yapılan küçük bir araştırmada da dövmeler ile lenfoma ve cilt kanseri arasında bir ilişki bulundu; bunun nedeni muhtemelen dövme mürekkebinin küçük kanserlerin tespit edilmesini zorlaştırmasıydı.

Ancak bu çalışmalar sadece birkaç bin kişiyi kapsıyor ve dövmelerin bir sorun olduğunu tam anlamıyla kanıtlamıyor. Bilim insanlarının daha büyük çalışmalarla ve dövme yaptırmış kişileri daha uzun süre takip ederek sonuçları teyit etmeleri gerekiyor. Bağlantı doğru olsa bile, lenfoma nadir görülen bir kanser tanısı olduğundan, dövme yaptırmaktan lenfoma geliştirme olasılığı oldukça düşük olabilir.

2- NARGİLE İÇMEK

Bazı insanların düşündüğünün aksine, nargile içmek aslında sizin için sigara içmekten daha kötü olabilir. Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) göre, nargile tütününe maruz kalan insanlar, sigara içen insanlardan daha fazla karbon monoksit emer, çünkü nargile içme seansları daha uzun olma eğilimindedir. Ayrıca dumanda bulunan zehirli kimyasalları da daha fazla emebilirler. Bir saatlik nargile seansında, bir kişinin tek bir sigaradan 100-200 kat daha fazla duman soluduğu tahmin ediliyor.

Nargile tütünü tipik olarak tütün, tatlandırıcı ve aroma karışımı içerir. Bunu içmek için kullanılan cihaz, kömür veya elektrikle ısıtılmış havayı tütün karışımından ve nihayetinde su dolu bir hazneden geçirerek çalışır.

Kuzey Vietnam'da yaşayan yaklaşık 40.000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, nargile içenlerin karaciğer, akciğer, baş, boyun ve mide kanserlerinden ölme risklerinin içmeyenlere göre ortalama 11 yıl içinde daha yüksek olduğu görüldü. Bilim insanları, tütün alımının artan kanser riskiyle bağlantılı olduğundan eminler.

3- ÇOK SICAK İÇECEKLER

Çin'de yapılan bir çalışmada, 450.000'den fazla kişi ortalama dokuz yıl boyunca takip edildi ve 1.731'inde yemek borusu kanseri gelişti. Yakıcı-sıcak çay içen ve günde en az bir alkollü içecek tüketenlerde yemek borusu kanseri riski beş kat artarken, yakıcı-sıcak çay içen ve sigara içenlerde bu risk iki kat arttı.

Teoriye göre, 60 derece ve üzeri sıcaklıktaki kaynar çay içmek, çayın günde birkaç kez ve yıllarca tüketilmesi halinde yemek borusundaki hücrelere zarar verebiliyor.

Birleşik Krallık'ta yapılan iki çalışma daha fazla perspektif sunuyor: İlkinde, günde 4-6 fincan sıcak kahve veya çay içen kişilerde yemek borusu kanseri oranı neredeyse iki kat daha fazla bulundu.

İkinci çalışmada çay içmenin kanser ve kardiyovasküler ya da solunum yolu hastalıklarından ölüm riskini azalttığı bulundu. Bu da potansiyel olarak çayın yapraklarının değil sıcaklığının sorun olduğunu gösteriyor.

4- KİMYASAL SAÇ DÜZLEŞTİRİCİLER VE BOYALAR

Kimyasal saç düzleştiriciler ve boyalar, kanserojen bir madde olan formaldehit veya meme ve yumurtalık kanserleri de dahil olmak üzere hormona duyarlı kanserlerle ilişkilendirilen ftalatlar gibi endokrin bozucu kimyasallar içerebilir.

2020'de kız kardeşler üzerinde yapılan ve 46.000'den fazla kadını kapsayan bir çalışmada, kalıcı saç boyası kullanımının özellikle siyahi kadınlar arasında meme kanseri riskinde artışla ilişkili olduğu; düzleştiricilerin sık kullanımının ise daha yüksek meme ve yumurtalık kanseri riskiyle bağlantılı olduğu bulundu.

Aynı grupla yapılan daha yeni bir çalışmada, bir önceki yıl içinde herhangi bir düzleştirici ürün kullanımının rahim kanseri riskini artırdığı bulundu. Düzleştirici ürünlerin dört veya daha fazla kez kullanılması riskin daha da artmasına neden oldu.

Veriler sınırlı olsa da formaldehit veya endokrin bozucu kimyasallar içerip içermediğini görmek için kullanmadan önce kimyasal saç ürünlerinizin içeriğini gözden geçirmenizde fayda var.

5- YÜKSEK SICAKLIKTA PİŞİRİLMİŞ ETLER

Yaz yaklaşırken çoğumuz ızgarayı yakmayı ve açık havada lezzetli bir yemek yemeyi iple çekiyoruz. Ancak kırmızı et, kümes hayvanları, balık eti gibi etler yüksek sıcaklıklarda ızgara edildiğinde, heterosiklik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar gibi kanserojen kimyasallar üretir.

Bu durumun potansiyel bir sorun olduğuna dair kanıtlar, listedeki diğer faktörlerden daha güçlüdür. Büyük popülasyon çalışmaları, yüksek sıcaklıkta pişirilmiş et tüketen kişilerin kolorektal kansere yakalanma olasılığının biraz daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Kırmızı ve işlenmiş etin kanserle bağlantılı olduğuna dair güçlü kanıtlar olduğundan, uzmanlar ızgara yapmayı ve özellikle bunları tüketmeyi sınırlandırmanızı öneriyor.

Washington Post'un '5 surprising things linked to cancer — and what to know about them' başlıklı haberinden derlenmiştir.

(Hürriyet)

 
Lord of the Rings: Hunt for Gollum için vizyon tarihi belli oldu
 
Antalya'da dereye düşen kişiyi itfaiye kurtardı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuklarınıza bunları asla vermeyin
Yeni bir araştırmaya göre, çocuklarınızın beslenme çantalarına koyduğunuz ...
Mutfağınızdaki en büyük hata!
Yumurtalar marketlerde genellikle dikey şekilde, sivri uçları yukarıya ...
Hasarlı dokular için 23 ilde 'saf oksijen' tedavisi
SAĞLIK Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 23 ildeki ...
 
Neden bazı bebekler daha geç yürür?
Yeni bir bilimsel araştırmaya göre, bebeklerin yürümeye başlamasındaki ...
Astım hastası olmamak için bu hataya dikkat
Dünya genelinde her yıl 652 milyon kişiyi etkileyen astım, yaşamı kabusa ...
Sesinizi mahvediyor olabilirsiniz!
Yanlış ses kullanımı, ses bozukluklarına yol açarken, şarkıcı, avukat ...
 
Kardiyologların kahvaltıda tüketilmesini önerdiği 5 önemli besin
Uzman Kardiyolog Dr. David A Sabgir, kalbin doğal ilacı olan 5 besini ...
Kalp krizi geçirirken öksürmek hayat kurtarır mı?
ADANA’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji ...
Erken menopoz hayatınızı sessizce değiştiriyor! Bu belirtilere dikkat...
Menopoz, kadınlarda adet döneminin kalıcı olarak sona erdiği dönem diye ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya turizmi bu velede yenik mi düşecek?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer bu, olmaz deme her şey olur
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Bu saldırı ders olsun 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Antalya’dan hikayeler…
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mayıs'ta Plüton, Kova burcunda geri hareketine başlayacak. Bu yerleşim, sosyal çevre, arkadaşlıklar ve topluluklarla ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva