Antalya valisinin eşi çocuk evlerinde....
Antalya valisinin eşi çocuk evlerinde....
NATO Dışişleri Bakanları Antalya'da bir araya gelecek
NATO Dışişleri Bakanları Antalya'da bir araya gelecek
Putin, barış için İstanbul'u adres gösterdi
Putin, barış için İstanbul'u adres gösterdi
Sovyet uzay aracı 'Kosmos 482' Hint Okyanusu'na düştü
Sovyet uzay aracı 'Kosmos 482' Hint Okyanusu'na düştü
10 Mayıs 2025 Cumartesi - 13:57

9 bin yıllık şifa hazinesi

Baharın taptaze lezzetlerinden biri olan enginar, yalnızca sofralarımıza renk katmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlığımıza da büyük faydalar sunuyor! Peki, enginarı nasıl seçmeli, nasıl pişirmeli ve en sağlıklı şekilde nasıl tüketmeliyiz?

9 bin yıllık şifa hazinesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Enginar ve yabani atası kenger ya da deve dikeninin Kuzey Afrika kökenli olduğu, son yıllarda yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Günümüzden yaklaşık 9 bin yıl önce Akdeniz havzasına inen ve burada yaygınlaşan enginara, antik Mısır duvar kesimlerinde de rastlanmıştır. Enginarın tarihi M.Ö. 371-287 yıllarına kadar dayanır. Enginar, 15'inci yüzyılın ortalarında Napoli'de ekilmiş ve oradan Avrupa'ya yayılmıştır.

UZUN PİŞİRİLMEMELİ

Enginar yüksek miktarda antioksidan içeren bir besindir. Ancak uzun süre pişen sebzelerde vitamin ve mineral kaybı olduğundan enginarın pişirme süresini uzun tutmamak gerekir. İspanya'da yürütülen bir çalışmaya göre enginarın antioksidan içeriğinin vücuda olan etkisi pişirme işlemiyle birlikte artış gösterir. Buharda pişirilen enginarın antioksidan değerinin suda haşlanan enginarın antioksidan değerine oranla daha yüksektir. Pişirme işlemi ile antioksidan değerinin, pişirilmeden önceki değere göre; buharda pişirmede 15 kat, suda haşlamada ise 8 kat artış gösterir. Enginar yemeği pişirmenin en sağlıklı ve kolay yöntemi kaba yapraklarını temizleyip, enginarı bütün olarak pişirmektir. Çünkü enginarın en faydalı yeri pişmiş yapraklarının etli iç kısımlarıdır. Özellikle sakız enginarının yaprakları oldukça sağlıklı ve lezzetlidir. Enginara bir miktar zeytinyağı serperek tüketmek ise enginarda bulunan A vitamininin vücutta kullanılabilirliğini arttırır.

ENGİNAR NASIL SEÇİLİR?

Peki taze enginar nasıl seçilir? Enginarın baş kısmında bulunan açılmış yapraklar fazla olgunlaştığının ve kılçıklanmanın başladığının göstergesidir. Yapraklarının açılmamış, lekesiz ve sıkı olmasına, elinize aldığınızda enginarın ağır olmasına, sapının kurumamış, nemli olmasına, yapraklarının canlı yeşil renkte ve sapının kalın olmasına dikkat edin. İlk aşamadan geçen soyulmamış enginarın sap kısmını tutup ters çevirin ve yavaş yavaş sallayın. Baş kısmı esnek bir şekilde sallanıyorsa tazedir. Baş kısmı sallanmadan dimdik duruyor ise fazla olgunlaşmıştır. Çünkü sap kısmı fazla olgunlaşan enginarlar sert olacağından baş kısmının sallanmasını engeller. Ayrıca, enginarları çiçek gibi suya koyarak birkaç gün taze tutabilirsiniz.

EN BÜYÜK FAYDA YAPRAĞINDA

Enginarın taç yapraklarında, gövdesine oranla sekiz kat daha fazla sinarin bulunur. Sinarin, kolesterolün düşmesine ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur. Bu nedenle enginarın yaprakları ile birlikte tüketilmesi sağlık açısından daha faydalıdır. 

MALZEMELER
 3 adet saplı yapraklı enginar
 1.5 bardağı pirinç
 Yarım demet taze nane
 Yarım demet maydanoz
 Yarım demet taze soğan
 1 adet kuru soğan
 1 tatlı kaşığı karabiber
 Tuz
 1 adet limon
 Yarım su bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI: Pirinci yıkadıktan sonra içine bir tane kuru soğanı doğruyoruz. Yeşillikleri temizleyip yıkıyoruz. İnce ince doğrayıp pirincin içine karıştırıyoruz. Yarım bardak zeytinyağı, karabiber, tuz ve yarım limonun suyunu da koyup karıştırıyoruz. Enginarları temizleme kısmı son derece önemli. Önce derin bir kaseye su koyup yarım limon sıkıyoruz. Enginarların saplarını kesip altta kalan sert yapraklarını temizliyoruz. Üstünü de düz kesip elimizle açarak biraz gevşetiyoruz ve tatlı kaşığı yardımıyla içinin tüylü kısımlarını temizliyoruz. Limon sürüp suya bırakıyoruz. Pirincin üçte birini enginarların ortasına dolduruyoruz. Sonra tek tek yaprakların aralarına pirinci dolduruyoruz. Geniş bir tencereye sıralayıp enginarların yarısına kadar sıcak su koyarak pişiriyoruz.

(Hürriyet)

 
İlaçları buzdolabında saklanmak doğru mu?
 
Antalya'da ölümlü kaza: 2 ölü, 7 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Makarnayı bir de böyle deneyin
Makarnayı seviyorsanız ama daha hafif bir alternatif arıyorsanız, kabakla ...
Etin yerini tutabilecek özellikte: Sofranızdan sakın eksik etmeyin
Kalorisi ve yağı düşük, ancak vitamin ve minerallerle dolu olan mantarlar, ...
Hem doyurucu hem ekonomik: Fellah Köftesi Tarifi
Fellah köftesi aslında ülkemizin değişik yerlerinde küçük farklılıklarla ...
 
Yemekleri yeniden ısıtırken yapılması gerekenler neler?
Bu tavsiyeler, yiyeceklerinizi güvenle saklamanıza ve besin kaynaklı hastalık ...
Gerçeği Kadar Leziz: Yalancı Mantı Tarifi
Klasik mantı tariflerinde el açması hamurları hazırlamak ayrı, içlerini ...
En Garanti Tarif: Tas Kebabı
Suyuna ekmek banılacak yemekleri sevenler ve etten vazgeçemeyenler için ...
 
Çocukların sevgilisi: Fırında sebzeli köfte tarifi
Çocukken makarna tek başına yenmezdi, yanına mutlaka köfte konurdu. Şimdi ...
Tek bir malzemeyle muhteşem kurabiyenin sırrı
Son yılların en popüler mutfak aletlerinden biri olan hava fritözleri, ...
Yavaş yemek sağlık için neden faydalı?
Yemek yeme hızımız, sindirim ve yemek tatmininden kilo kontrolü ve genel ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya turizmi bu velede yenik mi düşecek?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer bu, olmaz deme her şey olur
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Bu saldırı ders olsun 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Antalya’dan hikayeler…
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mayıs'ta Plüton, Kova burcunda geri hareketine başlayacak. Bu yerleşim, sosyal çevre, arkadaşlıklar ve topluluklarla ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva