Dünya mutfaklarını keşfetmeyi ve tanıtmayı hedefleyen TasteAtlas, özellikle hazırladığı listelerle yakından takip ediliyor.
2025 yılının ilk yarısında mevcut listeler, dünyanın her bir yanından kullanıcılar ve yemek uzmanlarının oylamasıyla güncellendi.
Bu veriler kullanılarak, 2024 yılının sonunda listelenen "Dünyanın En İyi 50 Mutfağı" listesi güncellendi. Peki Türkiye bu listeye hangi sıradan girdi? Gelin birlikte bakalım…
GÖNÜLLERDE BİRİNCİ SIRADA
Türk mutfağı, bu sıralamada 4.50'lik bir puanla 6. sırada yerini aldı. 2024'ün sonunda yapılan listede de aynı puanla aynı sıralamada yerini almıştı.
TasteAtlas, Türk Mutfağı'nın denenmesi gereken lezzetlerini de şu şekilde sıraladı:
TÜRK MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZLERİ
Kahvaltı (4.9)
Samsun Pidesi (4.7)
Tire Köftesi (4.7)
Antep Fıstığı (4.6)
Çökertme Kebabı (4.6)
LİSTEDE DİĞER ÜLKELER HANGİ SIRADA?
Yunanistan, 4.60 puanla dünyanın en iyi mutfağı seçildi. İşte listenin devamındaki ülkeler
2. İTALYA
İtalya, uzun zamandır dünya mutfakları arasında zirveye yakın bir konumda yer alıyor. TasteAtlas'ın 2024 sıralamasında ilk sırada yer alan İtalya, bu yıl 2. sıraya geriledi.
Bölgesel yemekleriyle bilinen İtalyan mutfağı; Napoli'nin orjinal pizza margaritası, Roma'nın kararmış fırın tavukları ile oldukça ünlüdür.
3.MEKSİKA
Meksika mutfağı, lezzetli ve zengin tatlarıyla üçüncü sırada yerini alıyor. Tacos, enchiladas, guacamole ve mole gibi geleneksel yemekler Meksika'nın mutfak kültürünün temel taşlarıdır.
Bahartların, otların ve deniz ürünleriin yoğun kullanımı, Meksika mutfağının dünyada kendine sağlam bir yer edinmesine yardımcı oluyor.
4.İSPANYA
2024'te 7. sırada bulunan İspanya mutfağı, bu yıl 4. sıraya ilerledi.
İspanyol mutfağının çok kültürlü yapısı, özellikle Akdeniz bölgesinin taze malzemelerini öne çıkararak her damağa hitap eder.
5. PORTEKİZ
Denizle iç içe geçmiş bir geleneksel mutfak kültürüne sahip olan Portekiz, özellikle deniz ürünleriyle meşhurdur.
Portekiz mutfağı, Akdeniz etkilerini taşırken, aynı zamanda koloniyel geçmişinden gelen tropikal tatlar ve baharatlarla da zenginleşmiştir.
6. TÜRKİYE
Türk mutfağı hem Doğu hem Batı'nın etkilerini harmanlayan eşsiz yemekleriyle tanınır.
Kebabından baklavasına, zeytinyağlılarından çorbalarına kadar Türk mutfağı, dünya çapında bir saygınlığa sahiptir.
Aynı zamanda, Türk mutfağının baharat kullanımı, yemeklerin benzersiz tatlarının ortaya çıkmasına yardımcı olan önemli bir unsurdur.
7. ENDONEZYA
Endonezya mutfağı, zengin ve çeşitlilik gösteren tatlar ve malzemelerle bilinir. Ülkenin farklı adaları ve kültürleri, mutfaklarına özgün lezzetler katmıştır. Endonezya mutfağının temelini pirinç, sebzeler, baharatlar ve deniz ürünleri oluşturur. Özellikle sambal (baharatlı biber sosu) ve rendang (baharatlı et yemeği) gibi güçlü lezzetler yemeklerde sürekli yerini alır.
İŞTE TASTEATLAS'IN DÜNYA MUTFAKLARI SIRALAMASI
(Sabah)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() Koç ![]() 21 Mart - 20 Nisan
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |