'Çiçek Abbas', yıllar sonra minibüsüyle Antalya'da buluştu
'Çiçek Abbas', yıllar sonra minibüsüyle Antalya'da buluştu
Antalya'da 155 yıl hapisle aranan firari yakalandı
Antalya'da 155 yıl hapisle aranan firari yakalandı
Altın Portakal’ın Ulusal Uzun Metraj Jürisi açıklandı
Altın Portakal’ın Ulusal Uzun Metraj Jürisi açıklandı
İlklerin hekimleri, Antalya'da öğrencilerle buluştu
İlklerin hekimleri, Antalya'da öğrencilerle buluştu
8 Ekim 2025 Çarşamba - 16:49

Ekmeği kızartmadan önce dondurun

Pirinç, ekmek ve diğer nişastalı yiyeceklerden kaloriyi azaltmak için porsiyon küçültmeye gerek kalmadan uygulanabilecek etkili bir yöntem, sosyal medya kullanıcıları arasında hızla yayılıyor. Birçok kişi, dilimlenmiş ekmekleri dondurup yeniden kızartmayı "en iyi yöntem" olarak tanımlıyor.

Ekmeği kızartmadan önce dondurun
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bu yöntem, yemekleri pişirip soğutmayı veya dondurmayı, ardından tekrar ısıtmayı içeriyor. Bilimsel olarak "nişasta retrogradasyonu" olarak adlandırılan bu süreçte, nişasta molekülleri soğudukça daha kompakt ve kristal bir yapıya dönüşüyor.

Bu işlem kaloriyi doğrudan azaltmasa da, sindirilebilir nişastayı ince bağırsakta sindirime dirençli bir forma çeviriyor. Bu dirençli nişasta kalın bağırsağa geçerek bağırsak bakterileri tarafından fermente ediliyor. Sonuç olarak, kan şekerinin yavaş ve dengeli yükselmesini sağlıyor, iştah kontrolüne yardımcı oluyor ve bağırsak sağlığı için faydalı "iyi" bakterileri besliyor.

Dr. Karan Rangarajan, bu yöntemin savunucularından. Kendisi şöyle açıklıyor: "Bir dilim beyaz ekmeği dondurup çözdürdükten sonra tekrar kızartırsanız, ekmeğin glisemik indeksini neredeyse yarıya indirebilirsiniz. Retrograd nişasta lif gibi davranarak bağırsak sağlığınıza katkı sağlar.

Bu yöntemi beyaz ekmek, patates, pirinç, makarna, yulaf ve mercimek, fasulye gibi baklagillerle deneyebilirsiniz. Ancak şekerli atıştırmalıklar gibi basit karbonhidratlarda aynı etki görülmüyor.

Diyetisyen Kristine Dilley ise dirençli nişastanın gram başına normal nişastadan daha az kaloriye sahip olduğunu belirtiyor: "Dirençli nişastanın gramı yaklaşık 2,5 kalori, normal nişastanın gramı ise 4 kaloridir. Nişastalı yiyeceklerin en az 24 saat buzdolabında bekletilmesini öneriyoruz."

GIDA ZEHİRLENMESİ RİSKİNE KARŞI DİKKAT!

Dikkat edilmesi gereken nokta ise, yiyeceklerin uygun şekilde saklanması ve yeniden ısıtılması; aksi takdirde gıda zehirlenmesi riski oluşabilir.

Kaloriyi düşürmek için tüm bu işlemleri yapmak istemiyorsanız, beyaz ekmek yerine tam tahıllı veya ekşi mayalı ekmekleri tercih edebilirsiniz. Diyetisyen Helen Tieu, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Tekrarlanan ısıtma ve soğutma döngüleri, dirençli nişasta içeriğini artırabilir. Ancak ekmek seçimi, porsiyon büyüklüğü ve onu neyle birlikte tükettiğiniz çok daha önemlidir."

(Sabah)

 
Boynunuz ağrıyorsa dikkat!
 
Kepez’de çöp ev operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü şeflerin favori sosları
Salata, makarna, deniz ürünleri veya sandviç… Doğru sos, yemeği başyapıt ...
Yöresel Güzelliklerden: Trakya Kapama Tarifi
Trakya topraklarının sadece böreği meşhur değil.. Bu tarifimiz nice güzellikleriyle ...
Evdeki malzemelerle pratik fincan tatlısı
Pratik lezzetlerden vazgeçemeyenlere, yemeklerin sunumuna önem verenlere ...
 
Dünyanın en iyi 50 mutfağı belli oldu!
Dünya çapında en çok takipçiye sahip gastronomi platformu olan TasteAtlas, ...
İçi Sulu Sulu: Cipsli Çıtır Tavuk
Dışı çıtır, içi sulu mu sulu yumuşacık tavuk parçalarını sofranıza davet etmeye hazır mısınız?
Ekmek Banmalık: Güveçte Mantar Sote tarifi
Mantar sevenler buraya! Klasik mantar soteye rakip olacak, "bugün ne pişirsem" ...
 
Fransız Klasiği: Ratatuy tarifi
Ratatuy, Fransız mutfağının en renkli ve lezzet dolu sebze yemeklerinden ...
Kurban Bayramı'nda sofraların yıldızı olacak
Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan helvalar, hem yapımı kolay hem de ...
Sofralarda Bayram Havası: Sac Kavurma Tarifi
Sulu kavurmasından güveçte kaşarlı kavurmaya, çoban kavurmadan düdüklüde ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da vurgun yiyen iş insanlarının tam listesi
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kındılçeşme’de doğa sessiz, ama biz susmayalım!
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Hayatlar Nobel'den değerlidir
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya sahnesinde kadınların gücü
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Oktoberfest başladı...
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ekim ayı sizin için spot ışıklarının tamamen üzerinize döndüğü, kişisel bir zirveyle başlıyor ve ayın ikinci yarısında ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva